Mange forsøger at ramme det rigtige tidspunkt på aktiemarkedet. Men historiske data viser, at tid i markedet giver bedre resultater på langt sigt
Nye investorer bruger ofte meget energi på at finde det perfekte tidspunkt at investere. Men statistikken taler for, at det er vigtigere at komme i gang og blive i markedet over tid. Derfor vil du som investor også ofte støde på udtrykket: Time in the market beats timing the market„
Timing betyder langt mindre, end mange tror. Det handler om renters rente, risikoen ved at gå ind og ud af markedet og det historiske afkast over lange perioder.
En investering vokser hurtigst, når den får lov at stå i ro. Det skyldes renters rente. Når afkastet på investeringen selv begynder at give afkast, vokser formuen hurtigere.
Et eksempel er det amerikanske MSCI-indeks. Hvis man havde investeret 10.000 dollars i 1980 og geninvesteret udbyttet, ville investeringen i dag være over en million dollars værd.
Markedstiming kan koste dyrt
Mange forsøger alligevel at forudse markedsudviklingen. Men det er svært, selv for professionelle investorer. Risikoen for at ramme forkert er stor.
Undersøgelser viser, at man går glip af en stor del af det samlede afkast, hvis man misser bare nogle få af de bedste dage på markedet.
I perioden fra 1991 til 2024 gav S&P 500-indekset et årligt afkast på 11 procent. Men hvis man ikke var investeret på de 30 bedste dage, faldt det årlige afkast til 5,3 procent. Det viser, at kortvarige fravær fra markedet kan få langvarige konsekvenser for afkastet.
Historiske afkast viser små forskelle
Selv ved at investere på det værst tænkelige tidspunkt i et givent år, har forskellen i årligt afkast ofte kun været omkring ét procentpoint i forhold til den bedste timing.
Et eksempel er 2008, hvor markederne faldt kraftigt under finanskrisen. Den bedste indgang i det år gav 14 procent i årligt afkast frem til i dag. Den dårligste indgang gav stadig over 10 procent om året.
Med længere tidshorisonter bliver forskellen endnu mindre. Ser man over 30 år, er forskellen mellem at ramme bunden eller toppen næsten udlignet. Det viser, at det vigtigste er at være med over tid – ikke at forsøge at forudsige udsvingene.
Langsigtet strategi virker bedre
De fleste investorer sparer op løbende. Det betyder, at man automatisk spreder risikoen, når man investerer over tid.
Ved at investere månedligt får man både glæde af lave og høje kurser. Det reducerer risikoen for at købe på det forkerte tidspunkt. Fokus bør derfor ikke være på, hvornår man starter, men at man starter.
Billige indeksfonde er en mulig løsning
For mange kan det være en fordel at vælge simple og brede investeringsprodukter. Indeksfonde med lave omkostninger har vist sig at give konkurrencedygtige afkast.
Ved at vælge en global fond og investere regelmæssigt, bliver man mindre afhængig af markedsudsving. Langsigtet investering kræver tålmodighed. Men erfaringer og data viser, at det ofte betaler sig.
Bemærk: Denne artikel udgør ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer. Investering indebærer altid en risiko, og du bør foretage dine egne overvejelser eller søge professionel rådgivning, før du træffer en beslutning.