mandag, 31. marts 2025

NYESTE ARTIKLER

Annonce: spot_img

HAR DU LÆST?

Annonce: spot_img

40 procent af danske unge ønsker selv at bruge mindre tid bag skærmen

Ny undersøgelse fra DR Ultra og ON viser, at børn selv ønsker færre timer med mobilen og mere tid til samvær og samtaler.

Mange børn mellem 9 og 14 år synes, at de bruger for meget tid på telefonen. Det viser en ny undersøgelse, som analysefirmaet Epinion har lavet for DR Ultra og ON.

ON er en platform, der arbejder med læring og dialog om digital dannelse. Bag platformen står Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik.

Ifølge undersøgelsen mener fire ud af ti børn i alderen 9 til 14 år, at de selv er for meget på skærmen. Næsten lige så mange synes også, at deres venner bruger for meget tid på telefon eller tablet.

Undersøgelsen tyder på, at børn er begyndt at tænke mere kritisk over deres mobilvaner. Det vurderer Andreas Lieberoth, som er lektor i pædagogisk psykologi ved Aarhus Universitet.

Han mener, at børn i dag i højere grad end tidligere selv erkender, at det kræver vilje og rammer at lægge mobilen væk.

Børn ønsker mindre skærmtid, men mangler hjælp

Halvdelen af børnene svarer i undersøgelsen, at de har overvejet at bruge mobilen mindre. Men det kan være svært at ændre vaner, hvis mobilen altid ligger i lommen. Derfor har børn brug for voksne til at hjælpe med at skabe rammer og regler.

Andreas Lieberoth peger på, at det giver god tillid mellem børn og voksne at have klare aftaler. Hvis man aftaler, hvornår telefonen skal lægges væk, er det lettere at holde fast i. Det gælder især i hjemmet, hvor konflikter om skærmtid ofte opstår.

Mange børn oplever nemlig, at mobilen forstyrrer, når de er sammen med andre. Det gælder også for 12-årige Smilla og Johanne, der har talt med DR Ultra om emnet.

Smilla fortæller, at hun ofte kommer til at tjekke Snapchat eller beskeder, selv når hun er sammen med veninder. Johanne mener, at det er sjovere, når de laver noget andet end at kigge på skærme. Ifølge hende fører det til flere grin og mere ægte samtaler.

Mobilen skal ikke altid med i hånden

Undersøgelsen viser et skifte i børns opfattelse af telefonen. Hvor det før kunne være sejt at sidde med mobilen, er det i dag i stigende grad noget, børn ser som en vane, der kan være i vejen.

Andreas Lieberoth forklarer, at telefonen i dag i højere grad bliver forbundet med noget, der forstyrrer nærvær og samvær. Både børn og voksne oplever det. Og netop derfor er der brug for fælles strategier.

Et simpelt råd fra eksperten er at planlægge, hvad man vil lave, når man er sammen. Det gør det lettere at holde fokus på samværet i stedet for at lade mobilen tage over.

Flere organisationer har de seneste år arbejdet for at fremme en sund digital kultur blandt børn. ON er en af dem, og med undersøgelsen ønsker man at bidrage til en større samtale om, hvordan børn bruger teknologi – og hvordan voksne kan støtte dem i at bruge den mindre.

Undersøgelsen er lavet i 2024 og baserer sig på svar fra børn mellem 9 og 14 år i hele Danmark. Resultaterne er ikke bare tal, men en indikation på, at børn gerne vil ændre deres vaner – hvis de får støtte til det.

Peter Sørensen
Peter Sørensen
Peter er journalist på Nordic Insider. Han elsker outdoor-livet, koncerter, sjove gadgets og alt med tech. Har du en god idé til en historie? Så skriv til peter@nordicinsider.dk

Husk også at læse...

FLERE ARTIKLER GRATIS TIL DIG

HUSK AT LÆSE