Interessen for fritidsboliger er fortsat høj, derfor stiger sommerhuspriserne opad trods usikkerhed om Trumps toldplaner.
Salget af sommerhuse topper ofte i forårs- og sommermånederne. Det ses også i marts 2025, hvor markedet viser høje priser og et voksende udbud. Nye tal viser, at et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvadratmeter nu står til salg til 2.155.000 kroner. Det svarer til en stigning på 69 procent over de seneste ti år.
I starten af 2015 var prisen for et tilsvarende hus omkring 1.275.000 kroner. Interessen for fritidshuse voksede under pandemien, hvor mange danskere søgte ferieformer tættere på hjemmet. Siden har markedet holdt fast i det højere niveau. Det viser tal fra Boligsiden og Home.
Mange vælger at sælge netop nu, fordi efterspørgslen er stabil, og priserne er høje. Samtidig er det en periode, hvor mange handler bliver gennemført. Ifølge en opgørelse sker omkring 6 ud af 10 handler i løbet af forår og sommer.
Flere sommerhuse til salg i 2025
Efter en periode med rekordlavt udbud ser det nu ud til, at flere fritidshuse rammer markedet. I marts 2025 var der 6.444 sommerhuse til salg. Det er næsten dobbelt så mange som i januar 2022, hvor kun 3.699 boliger var udbudt.
Region Sjælland og Region Nordjylland har haft den største vækst i udbuddet det seneste år. Det samlede niveau ligger dog stadig under tallene fra før pandemien. Dengang var der typisk mellem 10.000 og 13.000 sommerhuse til salg.
Michael Dalsager fra Home peger på, at flere nu udnytter situationen til at sætte til salg. Både de høje priser og udsigten til en travl salgsperiode trækker i den retning.
Hvem køber sommerhuse i dag?
Ifølge Boligsidens tidligere analyser er det typisk de 45 til 65-årige, der står bag størstedelen af sommerhuskøbene. Mange af dem har god opsparing, og ser de ser det som en investering eller et fristed. Flere yngre par er dog også begyndt at interessere sig for fritidsboliger.
Bankernes vilje til at finansiere køb af fritidshuse er generelt god, men renter og økonomisk usikkerhed spiller fortsat ind. Nationalbanken har tidligere udtalt, at markedet for fritidsboliger kan være mere følsomt over for ydre begivenheder.
Trumps annoncerede told på udenlandske varer har skabt nervøsitet for verdenshandlen. Selvom dansk økonomi er robust, kan uroen på de globale markeder påvirke renteniveauer og tilliden blandt forbrugerne.
Flere eksperter forventer dog, at boligmarkedet fortsat vil være stærkt i 2025. Øget realløn, lavere inflation og høj beskæftigelse skaber gode rammer for både hverdagsøkonomi og fritidsinvesteringer.
Flere vurderer, at markedet for sommerhuse fortsat vil være attraktivt i den kommende tid. Samtidig kan de mange nye huse på markedet give køberne flere valgmuligheder, selv om priserne er høje.