Med kvantechippen Majorana 1 vil Microsoft revolutionere kvantecomputing. Nu spiller danske forskere en hovedrolle i at afprรธve den nye kvantechip.
Microsofts nye kvantechip, Majorana 1, er nu ankommet til Danmark. Den avancerede teknologi bliver testet i Lyngby, hvor Microsofts kvantelaboratorium spiller en nรธglerolle i udviklingen. Techgiganten hรฅber, at chippen kan bane vej for mere stabile kvantecomputere.
Kvantecomputere er ikke bare hurtigere versioner af almindelige computere. De bygger pรฅ kvantemekanik og bruger kvantebits i stedet for klassiske bits. Hvor en almindelig bit enten er 0 eller 1, kan en kvantebit vรฆre begge dele samtidig. Det kaldes superposition.
Det betyder, at kvantecomputere kan behandle enorme mรฆngder information parallelt. De har potentiale til at lรธse problemer, som selv de mest avancerede supercomputere ikke kan klare โ eksempelvis inden for medicinudvikling og klimaanalyse.
Fidusen ligger i kvantebittenes opfรธrsel. Ud over superposition kan kvantebits ogsรฅ vรฆre sammenfiltrede โ en tilstand kaldet entanglement โ hvor to bits er forbundet pรฅ en mรฅde, sรฅ en รฆndring i den ene straks pรฅvirker den anden, selv over store afstande.
Majorana 1 bygger pรฅ ny type kvantebit
Ifรธlge Microsoft er Majorana 1-chippen bygget pรฅ en ny type kvantebit, kaldet en topologisk qubit. Den skulle vรฆre langt mere stabil og derfor lettere at skalere til mange millioner kvantebits. Det er nรธdvendigt, hvis kvantecomputere skal kunne lรธse praktiske opgaver.
โDen her type qubit vil vรฆre meget nemmere at opskalere. Det er svรฆrt at lave den fรธrste, men nรฅr det lykkes, bliver det langt lettere at bygge flere,โ fortรฆller Lauri Sainiemi, der leder Microsofts laboratorium i Lyngby.
En af de tre eksisterende Majorana 1-chips er netop blevet flรธjet til Danmark. Her er den blevet prรฆsenteret for DR’s tech-korrespondent Henrik Moltke, der fik lov til at holde den lille, men potentielt revolutionerende chip.
Konkurrence og kritik i kaplรธbet om kvanteteknologi
Microsoft er ikke alene i kaplรธbet om kvantecomputeren. Bรฅde Google og IBM er langt fremme og har allerede prรฆsenteret chips med flere hundrede kvantebits. Microsofts chip indeholder forelรธbig kun otte topologiske qubits.
Flere forskere stiller spรธrgsmรฅlstegn ved Microsofts fremskridt. Henry Legg fra University of St. Andrews mener, at de prรฆsenterede data ikke er overbevisende. โData var pรฅ ingen mรฅde overbevisende,โ skriver han pรฅ X.
Lauri Sainiemi forstรฅr skepsissen, men fastholder, at Microsoft stรฅr pรฅ sikker grund. โNรฅr vi kommer videre i processen, er jeg sikker pรฅ, at dokumentationen vil vise, at vi har ret,โ siger han.
Professor Peter Krogstrup fra Niels Bohr Institutet mener, at nรธglen til succes er at bygge mange qubits, der nemt kan tale sammen. Ifรธlge ham kan markedet blive ligesรฅ stort som for konventionelle computere.
Lyngby i centrum af Microsofts kvanteforskning
Microsofts laboratorium i Lyngby er centralt i udviklingen af Majorana 1. Danmark har flere kvantefysiske laboratorier, og Novo Nordisk Fonden har investeret 1,5 milliarder kroner i et forskningsprogram, der skal munde ud i en dansk kvantecomputer i 2034.
Navnet Majorana 1 henviser til en italiensk fysiker, Ettore Majorana, der i 1930โerne beskrev en partikel, som er sin egen antipartikel. Han arbejdede ogsรฅ med Niels Bohr i Kรธbenhavn.
Peter Krogstrup, tidligere chefudvikler pรฅ Lyngby-laboratoriet, understreger laboratoriets betydning: โDet tog nogle รฅr, men nu kan man se, det begynder at bรฆre frugt. Det er vidunderligt,โ siger han.
Henrik Moltke er imponeret over, at sรฅ avanceret teknologi nu befinder sig i Danmark. โDet her er jo selve hjertet. Og det er jo ufatteligt, at den er sรฅ lille, og det samtidig kan blive sรฅ stort. Og at det sker lige her i Lyngby,โ siger han.
Microsofts Majorana 1 er endnu langt fra at vรฆre en fรฆrdig kvantecomputer, men projektet er et skridt tรฆttere pรฅ, at kvanteberegninger en dag kan fรฅ praktisk betydning.