Aarhus Festuge 2025 markerer 60-års jubilæum med temaet “Ingen alder” og opfordrer lokale aktører til at byde ind med arrangementer til programmet.
Aarhus Festuge 2025 bliver en særlig fejring, når den traditionsrige kulturfestival markerer 60 år. Festugen åbner nu for tilmelding til årets program og inviterer borgere, foreninger og virksomheder til at deltage med egne arrangementer.
Programmet for Aarhus Festuge har i alle år været præget af bidrag fra byens mange aktører. Direktør Rikke Øxner fremhæver netop det som en af festens styrker.
“Det er et smukt eksempel på ægte samskabelse. En masse dage med fantastiske ideer, aktiviteter og bidrag, der kommer fra alle hjørner og kroge af det aarhusianske kultur-, erhvervs- og foreningsliv,” fortæller Rikke Øxner.
Med årets tema “Ingen alder” lægger festugen op til både tilbageblik og fremtidstanker. Det skal afspejles i de arrangementer, som bliver en del af det officielle program, der præsenteres løbende frem mod august.
60 år med aarhusiansk samskabelse
Siden starten i 1965 har Aarhus Festuge været kendt for sin åbne model. Dengang som nu er det en blanding af indslag fra Festugesekretariatet og aktiviteter skabt af byens borgere.
I 2024 stod sekretariatet bag cirka en tredjedel af de 1.726 arrangementer, mens resten blev arrangeret af lokale aktører. Blandt de deltagende var alt fra efterskoler til foreninger og selvstændige kulturaktører.
Festugen fastholder den brede tilgang i 2025, hvor arrangører igen kan tilmelde sig gratis via festugens nye hjemmeside. Det kræver blot, at arrangementet bliver gennemført i Aarhus eller omegn og falder inden for perioden 29. august til 7. september.
Tilmeldingssystemet åbnede officielt fredag formiddag. Herfra kan arrangører indsende forslag til aktiviteter og kulturelle bidrag, der skal være med til at fylde jubilæumsprogrammet.
Jubilæum med plads til alle aldre og udtryk
Årets undertema, “Ingen alder”, er en forlængelse af det overordnede treårige tema “Mind the Gap”. Det lægger op til at bygge bro mellem generationer og skabe kulturelle møder på tværs.
Selvom 2025 er det officielle jubilæumsår, blev den første Aarhus Festuge afholdt i 1965. Det betyder, at jubilæet egentlig skulle have været markeret i 2024. Men fordi festugen måtte aflyses i 2020 på grund af pandemien, er jubilæumsåret forskudt til 2025.
Det betyder dog ikke, at ambitionerne er blevet mindre. Tværtimod planlægger Festugesekretariatet at løfte en række jubilæumstiltag og præsentere store satsninger, som vil blive offentliggjort i løbet af foråret.
Arrangementer, som bliver en del af programmet, får adgang til Festugens platforme og markedsføring, men det er arrangørerne selv, der står for gennemførelsen.
Festugen understreger, at der er plads til både store og små bidrag. Alle typer af arrangementer – fra koncerter og foredrag til installationer og workshops – kan være med til at præge bybilledet og jubilæumsstemningen i sensommeren.
Tilmeldingen er åben nu, og programmet forventes at blive offentliggjort løbende fra maj måned.