Efter flere års uro og trusler om udelukkelse bevares boksning i det olympiske program. Danmark har spillet en central rolle i redningen.
Boksning har længe været i fare for at ryge ud af det olympiske program. Årsagen er gentagne korruptionssager i det tidligere styrende verdensforbund, International Boxing Association.
Allerede ved OL i Tokyo i 2021 og igen i Paris i 2024 var det ikke det officielle forbund, der stod for afviklingen. Det skete i stedet direkte under ledelse af den internationale olympiske komité.
IOC har flere gange kritiseret forbundet for manglende gennemsigtighed og ledelsesmæssige problemer. Komitéen meldte derfor ud, at den ikke ville arrangere turneringen ved OL i Los Angeles i 2028.
Valget stod mellem en ny organisation eller en total udelukkelse. Resultatet blev etableringen af World Boxing i 2023. Det nye forbund er nu officielt ansvarlig for bokseturneringen ved næste sommer-OL.
Ny olympisk organisation og dansk indflydelse
World Boxing består i dag af 84 medlemslande. Heraf er 27 fra Europa. Forbundet har fra starten meldt sig som alternativ til det gamle og omstridte IBA.
I Danmark har især Danmarks Bokse-Union og Lars Brovil været centrale aktører i at opbygge det nye forbund. Brovil har arbejdet med projektet siden 2022 og haft støtte fra Danmarks Idrætsforbund undervejs.
På søndag er han på valg som præsident for European Boxing, den europæiske afdeling af det nye verdensforbund. Et valg vil også give ham en plads i den globale bestyrelse.
Han kan dermed blive en af de højest placerede danskere i international idrætspolitik. Det vil samtidig markere kulminationen på det danske arbejde for at redde sporten fra en olympisk udelukkelse.
Krav til medlemskab og fremtidige OL-deltagere
Kun boksere, der er medlem af en national organisation under World Boxing, kan deltage i OL i 2028. Det betyder, at forbund verden over skal tage stilling til, hvor de vil placere sig.
World Boxing kræver åbenhed og ansvarlig ledelse som grundlag. Det var netop det, som manglede i det tidligere system.
Danmark har arbejdet målrettet for at samle opbakning til forbundet. DIF har både ydet økonomisk og administrativ støtte til projektet. Flere lande har tilsluttet sig initiativet, også på baggrund af dansk kontakt og lobbyarbejde.
Fremtiden for boksning i OL-sammenhæng
Med beslutningen i IOC er boksning officielt tilbage i det olympiske program. Men fremtiden afhænger nu af, om World Boxing kan leve op til kravene og forblive troværdig i den olympiske sammenhæng.
Sagen understreger, hvordan internationale idrætsgrene er afhængige af organisatorisk stabilitet og legitimitet. For boksning er en ny begyndelse sat i gang. Men arbejdet er langt fra slut.