Rust, skov og ro er grundelementerne i den canadiske bjælkehytte, som er tegnet til at falde i ét med landskabet.
Midt i den kuperede skov i Quebec har en canadisk familie fået bygget en hytte, der adskiller sig fra den klassiske bjælkehus. Facaden vender ryggen til vejen, men på den modsatte side inviterer bjælkehytten den betagende udsigt – og alle årstiderne direkte ind i stuen.

Arkitektfirmaet Atelier Schwimmer står bag det moderne byggeri, som er skabt til et ægtepar, der ønskede ro, solidt byggeri og så lidt vedligeholdelse som muligt. Huset er bygget på toppen af en 500 meter høj bakke, hvor man kan se ud over Laurentidernes dale og skove.

Det særprægede formsprog er ikke kun valgt af æstetiske grunde. Det beskytter også huset mod vind og sol og sikrer privatliv. Den lukkede stålplade mod nord fungerer som skjold, mens facaden mod syd trækker varme og sollys ind gennem de store vinduer. Loftet rager ud som et fast solsejl og holder sommerens varme ude.
Robust arkitektur i cortenstål og canadisk cedertræ
Materialevalget er simpelt. Huset er beklædt med cortenstål, der ruster med tiden og skifter farve, så det falder mere i ét med skoven. Loft og udhæng er beklædt med lys cedertræ, som giver kontrast og varme til udtrykket. Gulvet er støbt i voksbehandlet beton, der holder godt på varmen fra solen og kræver minimal vedligeholdelse.

Planløsningen er simpel. 140 kvadratmeter fordelt på ét plan. Selvom rummene er forholdsvis store, så er der stadigvæk mulighed for at trække sig tilbage i mindre værelser.

Selvforsynende med vand og varme
Udover udsigt og stilhed har huset sin egen vandforsyning, renseanlæg og brønd. El hentes fra det lokale netværk, men energiforbruget holdes lavt takket være god isolering og passiv opvarmning.

Arkitekterne har lagt vægt på at bruge naturens egne kræfter – ikke kun visuelt, men også teknisk.

Atelier Schwimmer er kendt for at forene funktion og materialitet med naturen omkring, og huset i Laurentides føjer sig til rækken af moderne landsteder med blik for både æstetik og bæredygtighed.

Projektet er opført som et tæt samarbejde mellem arkitekter, bygherre og lokale håndværkere. Ifølge arkitekterne handler god arkitektur ikke kun om form, men også om funktion og langtidsholdbare løsninger.