Nye tal viser, at formuerne stiger på Sjælland, mens de i store dele af Jylland og på Fyn stagnerer eller falder. Uligheden mellem landsdelene vokser.
Formuerne har ikke udviklet sig ens på tværs af Danmark. Det fremgår af nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som har analyseret de gennemsnitlige nettoformuer i landets kommuner. I 2023 faldt formuerne i 26 kommuner. Hele 23 af dem ligger vest for Storebælt.
I Morsø Kommune faldt formuerne mest med et fald på 4 procent. Også kommuner som Fanø, Middelfart og Svendborg oplevede et fald i gennemsnitsformuen, når der korrigeres for inflation. Det samlede landsgennemsnit steg med 2,4 procent, hvilket understreger forskellene.
Store formuer i hovedstaden
I den anden ende af skalaen ligger Gentofte Kommune, hvor indbyggerne i gennemsnit har en nettoformue på over 7,3 millioner kroner. Her steg formuerne med 5,4 procent i 2023. Lige efter følger kommuner som Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Frederiksberg, hvor formuerne er langt højere end landsgennemsnittet.
Ser man på hele hovedstadsområdet og de fleste sjællandske kommuner, så er formuerne steget i 2023. Kun enkelte kommuner som Albertslund og Brøndby ligger lavt i gennemsnitlig formue, men også her har der været fremgang.
Formueforskel mellem landsdele
Analysen fra AE viser, at der er en geografisk skævhed i formueudviklingen. De fleste af de kommuner med høj formuestigning ligger i hovedstadsområdet eller på Sjælland. Omvendt ser vi faldende formuer vest for storebælt.
Eksempelvis faldt formuerne i både Herning, Holstebro og Vejle. Også kommuner som Norddjurs, Lolland og Ærø havde tilbagegang eller meget beskedne stigninger.
Chefanalytiker i AE, Sune Caspersen, peger på, at forskellen i formueudviklingen er blevet større de seneste år. Det kan ikke kun forklares med boligpriser, men også forskelle i indkomster og investeringer.
Få kommuner vest for Storebælt trækker op
Kun syv af de 34 kommuner, hvor formuerne voksede mere end landsgennemsnittet ligger ikke på Sjælland. Det peger på en fortsat skævvridning af økonomisk velstand i Danmark.
I enkelte vestdanske kommuner som for eksempel Vejen blev der dog registreret pæne stigninger i formuen per indbygger. Men det ændrer ikke på det samlede billede, hvor formuerne generelt stagnerer vestpå, mens de vokser østpå.
AE vurderer, at det kan få konsekvenser for den økonomiske udvikling i hele landet, hvis skævvridningen fortsætter.