Indkøbsmuligheder overhaler både natur og ro i ny måling af danskernes boligønsker og boligdrømme.
Når danskerne skal finde boligdrømmen, er det ikke udsigten til grønne skove, der vejer tungest. Vi vil til gengæld gerne bo tæt på indkøbsmuligheder. Det viser en ny måling foretaget af analyseinstituttet YouGov for ejendomsmæglerkæden Home.
Mere end hver anden dansker har ‘tæt på indkøbsmuligheder’ som et af tre vigtigste krav til, hvad der betyder noget, når de vælger bolig.
Ifølge Homes boligmarkedsanalytiker Michael Dalsager er tendensen tydelig.
– Vi ser en klar prioritering af nærhed til daglige indkøb. Det handler ikke kun om bekvemmelighed. Mange forbinder det også med tryghed og liv i lokalområdet, siger han.
Indkøb vigtigere end natur og ro
Undersøgelsen viser også, at vi prioriterer indkøbsmuligheder højere end ønsket om at bo tæt på natur og undgå forurening. Kun 43 procent nævner nærhed til skov og grønne områder som en top-prioritet, mens 42 procent vægter lav støj, lugt og forurening højest.
Det overrasker ikke Dalsager, at indkøbsmuligheder ligger i toppen.
– Supermarkedet bliver et slags anker i lokalområdet. Og i en hverdag, hvor mange har travlt, er det bare mere attraktivt at kunne klare dagligvarer uden at skulle køre langt, siger han.
Særligt vigtigt for ældre danskere
Ønsket om at være tæt på handlemuligheder kan spores på tværs af alle aldersgrupper, men de er særligt de plus 60-årige, der har det højest på listen. Her vælger hele 71 procent nærhed til indkøb som én af deres tre vigtigste boligkriterier.
Udviklingen sker samtidig med, at antallet af dagligvarebutikker i Danmark er faldet. Ifølge Danmarks Statistik er der på ti år lukket 11 procent af butikkerne. Det betyder længere afstande for mange – især i landområderne.
– Når der bliver længere mellem butikkerne, stiger behovet for at bo tæt på dem, forklarer Dalsager.
Fra convenience til boligkriterie
Selvom mange handler dagligvarer på nettet, ser det ikke ud til at mindske behovet for fysisk nærhed. Ifølge Home er købmanden stadig vigtig – ikke bare som funktion, men som en del af det lokale liv.
– Nærbutikker er ofte samlingspunkt i bydelen eller landsbyen. Når den lukker, mister området ikke bare en service, men også noget af sin identitet, siger Dalsager.
Målingen er en del af Homes årlige Flyttebarometer og er baseret på over 2000 interview med danskere over 18 år. Resultatet peger på, at boligdrømmen for mange starter med en kort gåtur til supermarkedet – og ikke nødvendigvis med en udsigt til trækroner.