Designeren Barbara Gollackner har skabt bordkollektionen R.I.B. af restmaterialer. Hvert bord er unikt og peger på et skjult ressourcespild.
Vi ved det godt alle sammen. Vi lever i en smid-væk-kultur. Mange er hele tiden på jagt efter noget nyt og bedre. Med bordet R.I.B. sætter Gollackner fokus på materialer, som ender på depot hos snedkerne, fordi der er blevet målt skævt, eller fordi der er tale om rester fra andre projekter.
Udgangspunktet for designprojektet R.I.B. er ikke at lade sig begrænse af ét eller få materialer, men derimod at omfavne materialer på en ny og spændende måde.

Kollektionen består af ni borde, som er sammensat af forskellige rester. Blandt andet træ, metal og sten, som er fundet på snedkerværksteder og lagre. Barbara Gollackner viser med sin bordkollektion, at det, der bliver til overs, sagtens kan få et nyt liv.
Bordene er ikke ens. Hver kombination af materialer kræver sin helt egne løsninger. Ikke kun i form og udtryk, men også på måden de samles på. Det betyder, at selvom bordene ser ens ud, så er ingen af dem identiske.
Restmaterialer som designvalg
R.I.B. er ikke et traditionelt bæredygtighedsprojekt. Det er mere en kommentar til vores forhold til ressourcer. Vi bliver gennem R.I.B.-kollektionen opdraget til at forstå, at der gemmer sig en masse kvalitetsmaterialer rundt omkring på værksteder og lagre.

I hele R.I.B.-kollektionen har materialet været med til at bestemme designet og ikke omvendt. Den kreative proces tager afsæt i det, der er. Ikke i det, man kunne købe.
Møbler med spor af produktion
De ni objekter i R.I.B.-kollektionen er både funktionelle og symbolske. På flere af bordene er det tydeligt, at de har været tiltænkt andre formål.

Kollektionen stiller meget tydeligt spørgsmål til, hvordan vi forstår kvalitet. Hvornår bliver noget for godt til at smide ud? Og hvorfor ser vi ikke muligheder i rester?
R.I.B. viser ikke løsninger, men alternativer. Bordene er ikke masseproduceret. De taler hvert sit sprog.
Du kan se flere projekter fra Barbara Gollackner her.