To mortergranater blev opdaget under marinarkæologiske undersøgelser ved Amagers østkyst. Forsvaret fjernede og detonerede dem samme dag.
Et fund i vandet ved Prøvestenen fik hurtigt sat en stopper for det planlagte arbejde. Marinarkæologer fra Vikingeskibsmuseet stødte under en rutinemæssig undersøgelse på to gamle granater.
Dykkertjenesten fra Forsvaret blev straks kontaktet. Kort tid efter blev de to mortergranater fjernet og uskadeliggjort under kontrollerede forhold.
Undersøgelsen er en del af miljøkonsekvensvurderingen for Østlig Ringvej. Tunnelprojektet skal forbinde Nordhavn med Øresundsmotorvejen og forventes at gå under havbunden ud for Amagers kyst.
Dykkerne er i gang med at gennemgå 143 objekter på havbunden. Tidligere scanninger og analyser har udpeget områder, hvor der kan ligge kulturhistoriske rester.
Fokus på sikkerhed og historiske fund
Området omkring Amagers kyst er arkæologisk følsomt. Det var her danske skibe lå under Slaget på Reden i 1801. Flere historiske vrag er tidligere blevet fundet i det samme farvand.
Derfor er undersøgelserne grundige. Først scannes havbunden med sonar. Siden bruger man undervandsdroner til at identificere genstande, som derefter undersøges manuelt.
I alt blev der registreret 244 objekter ved de første scanninger. Listen blev reduceret efter nærmere analyse, men fundet af granater viser, at der stadig kan opstå uforudsete situationer.
Granaterne blev opdaget tæt på et område, hvor der har været tidligere aktivitet under Anden Verdenskrig. Arkæologerne vurderede hurtigt, at objekterne ikke var kulturhistoriske, men potentielt farlige.
Tunnelprojekt kræver omfattende undersøgelser
De marinarkæologiske undersøgelser sker som led i en større miljøvurdering. Sund & Bælt står bag projektet og forventer at have vurderingen færdig i 2026.
Hvis Folketinget godkender projektet, skal Østlig Ringvej anlægges som en sænketunnel under havet. Før arbejdet kan begynde, skal der tages højde for både miljø, kulturhistorie og sikkerhed.
Fund som granaterne kan få betydning for planlægningen. De viser, hvor vigtigt det er at undersøge havbunden grundigt. Ikke kun for at finde historiske levn, men også for at identificere mulige farer.
Vikingeskibsmuseet har ansvar for undervandsarkæologien i området. Derfor deltager museets marinarkæologer i arbejdet langs Amagers østkyst.
Fundet af granaterne blev håndteret uden ulykker. Men det illustrerer, hvilke typer udfordringer der kan opstå, når store anlægsprojekter møder fortiden under havets overflade.