tirsdag, 1. april 2025

NYESTE ARTIKLER

Annonce: spot_img

HAR DU LÆST?

Annonce: spot_img

Elsker du æg? Sådan tilbereder du det perfekt

Forskere har fundet metoden til det perfekte æg, men det kræver tålmodighed. Afsæt 32 minutter – og forskerne lover et perfekt æg, der bevarer sine næringsstoffer.

De fleste vil nok mene, at det ikke er den store videnskab at koge et æg, men nu har et forskerhold bevist, at vi tager fejl. At koge et æg helt rigtigt er sværere, end man skulle tro. Hviden og blommen har ikke samme krav til varme, og det gør det svært at ramme begge dele perfekt på én gang. Nu foreslår forskere en ny metode, som kan ændre den måde, vi koger æg på.

I stedet for at lade ægget ligge i kogende vand hele tiden, skifter man vandet hvert andet minut. Først varmt, så lunkent. Det gentages otte gange. På den måde opnår man det, forskerne kalder et ideelt resultat, hvor både blomme og hvide får den rette struktur og smag.

Æggekogning med temperaturkontrol

Forskerholdet bag undersøgelsen har testet fire forskellige metoder: den klassiske hårdkogning, blødkogning, sous vide og så den nye metode, som de kalder “periodisk kogning”. Alle æggene blev kogt med skal, og der blev brugt termometre i både det varme og det lunkne vand.

160 æg testet for smag og næringsindhold

Forskerne testede i alt 160 æg. De sammenlignede tekstur, smag og næringsværdi på tværs af metoderne, og resultatet viste, at den nye tilberedningsmetode bedst bevarede næringsstofferne. Især æggets antioxiderende egenskaber blev bedre bevaret.

Ifølge Dr. Ernesto Di Maio, der stod i spidsen for forsøget, kræver teknikken ikke noget særligt udstyr. Han lavede selv æggene i sit eget køkken. Alt hvad man skal bruge er en gryde, et termometer og lidt tålmodighed. I alt tager det 32 minutter.

Elsker du æg? Sådan tilbereder du det perfekt.
Credit Pexels

Det er dog ikke alle, der tror på, at den nye metode vinder indpas hos forbrugerne. Ernæringsekspert og opskriftsudvikler Micah Siva siger, at det er spændende, men næppe noget, de fleste vil bruge tid på i en travl hverdag. Hun mener, at mange hellere vælger hurtigere løsninger.

Alligevel fremhæver forskerne fordelene. Metoden bevarer smag og næring bedre end de traditionelle teknikker. De anbefaler dog, at man er opmærksom på risikoen for bakterier ved æg, der ikke bliver gennemkogt, især for personer med svækket immunforsvar.

Sådan koger man sit æg med den nye metode

Hvis man vil prøve den nye tilberedningsmetode, kræver det en gryde med 100 grader varmt vand, som ægget dyppes i de første to minutter. Derefter tages ægget op og lægges i en gryde eller skål med 30 grader varmt vand i to minutter. Ægget føres frem og tilbage mellem de hele otte gange.

Der er altså tale om en metode, der kræver tid og præcision. Men resultatet skulle være et æg med helt særlig struktur og smag.

Peter Sørensen
Peter Sørensen
Peter er journalist på Nordic Insider. Han elsker outdoor-livet, koncerter, sjove gadgets og alt med tech. Har du en god idé til en historie? Så skriv til peter@nordicinsider.dk

Husk også at læse...

FLERE ARTIKLER GRATIS TIL DIG

HUSK AT LÆSE