Forskere har undersøgt, hvilken træningsform der bedst forlænger livet og forebygger sygdomme. Resultaterne peger på en klar vinder.
Vi ved alle sammen godt, at motion har stor betydning for helbredet. Men hvilken type træning gør den største forskel for et langt liv? Et nyt dansk studie har analyseret sundhedseffekterne af forskellige motionsformer blandt næsten 10.000 testpersoner. Studiet foregik over en periode på 27 år.
Undersøgelsen viser, at træning generelt mindsker risikoen for tidlig død og hjerte-kar-sygdomme. Men der er væsentlige forskelle på, hvor stor en effekt forskellige træningsformer har på helbredet.
Konditionstræning mindsker risikoen mest
Resultaterne peger på, at personer med god kondition lever længere end dem, der primært dyrker styrketræning. Gruppen med høj kondition havde en 10 procent lavere risiko for at dø for tidligt sammenlignet med dem, der fokuserede på muskelstyrke.

Faldt mængden af konditionstræning fra moderat til lavt niveau, steg risikoen for tidlig død markant mere, end hvis en lignende nedgang skete i styrketræning. Dette indikerer, at kredsløbstræning er afgørende for at bevare en sund krop og forebygge sygdomme.
Muskeltræning har også positive effekter
Selvom styrketræning ikke beskytter mod tidlig død i samme grad som konditionstræning, er den stadig vigtig. Tidligere studier viser, at muskelstyrke kan forebygge faldulykker, forbedre stofskiftet og reducere risikoen for type 2-diabetes. Stærke muskler hjælper desuden med at opretholde en god livskvalitet i alderdommen.
Forsker Peter Schnohr, der står bag undersøgelsen, påpeger, at begge træningsformer har fordele. Men hvis målet er et længere liv, viser data, at kredsløbstræning har den største effekt.
Studiet bygger på deltagernes egne oplysninger
Deltagerne i undersøgelsen rapporterede selv deres træningsvaner, hvilket kan give en vis usikkerhed. Dog vurderer forskerne, at oplysningerne er troværdige, da tidligere forskning har vist, at folk generelt har en realistisk opfattelse af deres aktivitetsniveau.
Professor Erik Richter fra Københavns Universitet mener, at studiets lange opfølgningsperiode gør resultaterne stærke. Han understreger dog, at gentagne målinger af deltagernes træningsvaner kunne have givet endnu mere præcise resultater.
Kombination af træning giver bedst resultat
Eksperter anbefaler, at man kombinerer konditions- og styrketræning for at opnå de største sundhedsfordele. Selvom kredsløbstræning har den største effekt på levetiden, spiller muskelstyrke en vigtig rolle for den generelle sundhed. Det vigtigste er dog at finde en motionsform, man kan holde ved lige over tid.