mandag, 31. marts 2025

NYESTE ARTIKLER

Annonce: spot_img

HAR DU LÆST?

Annonce: spot_img

Forskning: Kreatin giver ikke større muskler – det er måske ren placebo

Ny undersøgelse peger på, at effekten af kreatin er overvurderet, og at det muligvis ikke har nogen reel indflydelse på muskelvækst under træning.

Et nyt studie fra University of New South Wales sætter spørgsmålstegn ved et af de mest brugte kosttilskud blandt folk, der træner i fitnesscentre. Ifølge forskerne kan kreatin vise sig at være uden effekt i forhold til at opbygge muskelmasse.

Forskerholdet udtrykker kritik af tidligere studier, som alle har haft det til fælles, at deltagerne begyndte på både kreatin og træning samtidig. Det gør det svært at afgøre, hvorvidt resultaterne skyldes tilskuddet eller træningen alene.

For at undgå den fejl valgte holdet bag den nye undersøgelse at indføre en såkaldt „wash-in‟-periode. Her begyndte halvdelen af deltagerne at tage kreatin uden at ændre på deres øvrige rutiner. Først efter en stabiliseringsperiode gik alle i gang med et 12-ugers træningsprogram med hård træning.

Resultaterne viser ingen reel forskel på muskelopbygning ved brug af kreatin

Ved afslutningen af programmet havde samtlige deltagere taget omkring to kilo muskelmasse på. Det gjaldt uanset, om de havde taget kreatin eller ej. En mindre forskel blev målt i den første uge, hvor kreatinbrugernes muskler udviklede sig lidt hurtigere, men det jævnede sig hurtigt ud.

Forskerne bag studiet konkluderer derfor, at kreatin i praksis ikke har nogen afgørende betydning for muskelopbygning i et struktureret træningsforløb.

Andre kosttilskud kan også være tvivlsomme

Studiet læner sig op af en voksende række af analyser, der stiller spørgsmålstegn ved effekten af populære kosttilskud. Tidligere forskning har også påvist, at proteinpulver i mange tilfælde ikke giver ekstra effekt, medmindre man træner på et ekstremt højt niveau.

Samtidig advarer forskere om bivirkninger ved kreatin, hvis det ikke bruges korrekt. Stoffet binder væske i musklerne, og det kan give smertefulde kramper, hvis man ikke drikker rigeligt med vand undervejs.

Flere eksperter anbefaler nu, at man fokuserer på selve træningen og en balanceret kost frem for at bruge penge på tilskud med tvivlsom effekt.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nutrients og ventes at få betydning for debatten om brugen af kosttilskud i fitnessmiljøet.

Peter Sørensen
Peter Sørensen
Peter er journalist på Nordic Insider. Han elsker outdoor-livet, koncerter, sjove gadgets og alt med tech. Har du en god idé til en historie? Så skriv til peter@nordicinsider.dk

Husk også at læse...

FLERE ARTIKLER GRATIS TIL DIG

HUSK AT LÆSE