Et digitalt værktøj skal sørge for, at flere danskere får en hurtig vurdering, når der er mistanke om hudkræft.
Hudkræft er en af de mest udbredte kræftformer i Danmark. Hvert år får tusindvis af danskere konstateret sygdommen – og antallet stiger. Nu skal en ny digital løsning være med til at gøre diagnostikken hurtigere og mere præcis.
Din læge kommer fremover til at tage et billede, som sendes direkte til hudlægen. Det er princippet bag den nye løsning Dermloop, som regionerne og de praktiserende læger nu har indgået en national aftale om. Med systemet kan lægen tage fotos af hudforandringer og sende dem direkte til vurdering hos en hudlæge.
Systemet rulles i første omgang ud til omkring 20 procent af de praktiserende læger i de regioner, der er med i projektet. På sigt er målet, at alle læger kan bruge det. Ifølge Regionernes Lønnings- og Takstnævn kan løsningen forkorte ventetiden for patienterne og aflaste lægerne, fordi svaret fra hudlægen kommer hurtigt.
Hudkræft rammer tusindvis hvert år
Ifølge Kræftens Bekæmpelse får over 14.000 danskere hvert år konstateret almindelig hudkræft. Dertil kommer flere tusinde tilfælde af modermærkekræft. Det gør hudkræft til en af de mest udbredte kræftformer herhjemme.
Med det nye værktøj håber læger og regioner at fange flere tilfælde tidligere. Og samtidig undgå, at patienter unødigt bliver henvist til hudlæger, hvis der ikke er mistanke om kræft.
Hurtigere svar fra hudlægen via app
Lars Gaardhøj, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, mener, at løsningen vil gavne både patienter og læger:
– Det er meget positivt, at vi nu har en aftale, som både sikrer hurtigere afklaring for patienterne og aflaster de praktiserende læger. Samtidig styrker det det nære sundhedstilbud, siger han.
Niels Ulrich Holm, næstformand i Praktiserende Lægers Organisation, ser også store fordele i projektet. Han peger især på, at værktøjet ikke kun er hurtigere – det fungerer også som læringsredskab. Det skal gøre det lettere for lægerne selv at vurdere hudforandringer og dermed forbedre kvaliteten af deres arbejde.
Teknologi skal også bruges til andre hudsygdomme
Selvom fokus i første omgang er på hudkræft, er der også planer om at bruge løsningen til andre hudsygdomme. Det kan være eksem eller andre almindelige lidelser, som mange går til lægen med.
Men det kræver politisk opbakning. Indtil videre er aftalen kun gældende i Region Hovedstaden. De fire øvrige regioner skal nu tage stilling til, om de vil tiltræde. Forventningen er, at flere regioner følger trop i løbet af året.