Når det regner, stiger risikoen for punktering markant. Eksperter peger på både vejrforhold, dækvalg og underlag som vigtige faktorer.
Regn på cykelturen fører ikke kun til vådt tøj. Faktisk sker der flere punkteringer, når det regner. Ifølge Cyklistforbundet er der en konkret forklaring på fænomenet. Vand virker som smørelse. Det betyder, at skarpe sten og andre genstande nemmere kan trænge igennem dækkets overflade.
”En våd flintesten glider lettere ind i dækket end en tør,” forklarer Kasper Lundtoft Bentsen, projektleder for Cyklistforbundets kampagne Vi cykler til arbejde. Netop derfor anbefaler han, at man tjekker vejrudsigten, før man sætter sig i sadlen.
Den mest almindelige årsag til punktering er flintestenen, som har rødder tilbage til kridttiden. Dengang var Danmark dækket af hav, hvor bittesmå skeletter fra havdyr langsomt dannede flintlag. Siden blev materialet spredt af gletsjere og endte i mange af de jordlag, man i dag cykler på.
Bedre dæk mindsker risikoen for punktering
Der er dog flere måder at mindske risikoen på. En af de vigtigste er at køre med nye og holdbare kvalitetsdæk. Gamle og slidte dæk er langt mere udsatte. Men der findes også tekniske løsninger som dækindlæg, skumkerner og tubeless-dæk med selvlappende væske. Desværre kan de påvirke komforten.
”Man går på kompromis, hvis man helt vil undgå punkteringer,” siger cykelekspert Magnus Lindhart fra Lindhart Cykler. Han forklarer, at løsningerne ikke nødvendigvis er velegnede til konkurrencekørsel, men kan give god mening for pendlere.
Flere gode råd til punkteringsfri cykling
Det handler også om vedligeholdelse. Hvis man holder dækkene pumpet til korrekt tryk, reduceres risikoen. For lavt tryk gør det lettere for sten og skarpe objekter at bore sig ind i dækket. Samtidig bør man tjekke dækkene løbende for, om småsten har sat sig fast i mønsteret, da de på sigt kan være skyld i en punktering.
Underlaget har også betydning. Asfalterede veje giver færre punkteringer end stier med løst grus eller glasskår. Hvis man cykler meget i byen, er det derfor værd at overveje ruten.
Cyklistforbundet anbefaler desuden, at man altid har ekstra slange, pumpe og eventuelt regntøj med på turen – især i de måneder, hvor regnen falder hyppigst. Kombinationen af godt udstyr og omtanke kan gøre en væsentlig forskel i hverdagen.