fredag, 18. april 2025

NYESTE ARTIKLER

Annonce: spot_img

HAR DU LÆST?

Annonce: spot_img

Livmoderhalskræft kan være udryddet inden 2040

Høj HPV-vaccination og screening kan gøre livmoderhalskræft til fortid i Danmark inden for 10 til 15 år, vurderer eksperter.

Livmoderhalskræft kan blive den første kræftsygdom, der forsvinder helt fra Danmark. Eksperter fra Kræftens Bekæmpelse vurderer, at sygdommen kan være udryddet helt inden 2040, hvis tilslutningen til HPV-vaccination og screening fastholdes eller forbedres.

Siden 1960’erne er antallet af tilfælde faldet markant. Dengang var livmoderhalskræft den tredjehyppigste kræftsygdom som rammer de danske kvinder. I dag er det nummer 13 på listen. Det skyldes især vaccinationsprogrammer og bedre diagnostik.

En ny statusartikel udgivet i Ugeskrift for Læger i april 2025 opsummerer den positive udvikling. Artiklen er skrevet af tre eksperter: Janne Bigaard, Susanne Krüger Kjær og Berit Andersen. Alle tre er overlæger og professorer med speciale i kræftforebyggelse.

Danmark nærmer sig WHO’s målsætning

Verdenssundhedsorganisationen WHO har defineret udryddelse som mindre end fire tilfælde per 100.000 kvinder. Danmark er tæt på at opnå det mål. Ifølge Janne Bigaard er vi blandt de lande i Europa, der er længst fremme.

Vaccinetilslutningen blandt 12-årige drenge og piger er nu oppe på 89 procent for første af to HPV-vacciner. Det er tæt på WHO’s mål på 90 procent. Når det gælder screening, er deltagelsen dog lavere. Kun omkring 60 procent af kvinder deltager i de regelmæssige celleprøvekontroller.

“Hvis det skal lykkes at udrydde livmoderhalskræft, kræver det, at myndighederne holder øje med udviklingen og sætter ind, hvor tilslutningen til vaccination og screening er for lav,” fortæller Janne Bigaard.

Hjemmeprøver kan øge deltagelsen

For at øge screeningsdeltagelsen anbefales det, at flere kvinder får mulighed for at tage prøven derhjemme. Med en såkaldt hjemmeprøve kan kvinder tage en virusprøve selv og sende den til analyse via posten.

Forsøg viser, at deltagelsen bliver højere, når testene kan tages som prøver i hjemmet. Det gør metoden til et vigtigt redskab i kampen for at eliminere sygdommen.

En anden vigtig faktor er opfølgningen, når celleforandringer opdages. I Danmark bliver stort set alle kvinder med påviste forandringer fulgt op med kontroller eller keglesnit, som fjerner de forandrede celler, før de udvikler sig til kræft.

“Vi ved, at der er sociale og etniske forskelle i, hvem der tager imod tilbuddene. Derfor er det vigtigt, at vi sikrer lige adgang og målrettet information,” siger Janne Bigaard.

Hvis udviklingen fortsætter, kan Danmark om 10 til 15 år være et af de første lande i verden, hvor ingen kvinder længere dør af livmoderhalskræft.

Redaktionen
Redaktionen
Nordic Insider er dit medie for livsstil, trends, tech, politik, ure og alt det, der definerer det gode liv i Norden. Vi går bag facaden og dykker ned i de historier, personer og bevægelser, der former fremtiden – fra luksus og innovation til samfund og kultur. Skriv til os på hello@nordicinsider.dk

Husk også at læse...

FLERE ARTIKLER GRATIS TIL DIG

HUSK AT LÆSE