tirsdag, 1. april 2025

NYESTE ARTIKLER

Annonce: spot_img

HAR DU LÆST?

Annonce: spot_img

Mænd er vokset dobbelt så meget som kvinder på 100 år

En ny undersøgelse viser, at mænds højde og vægt er steget markant hurtigere end kvinders. Forskere forklarer både forskellen med biologi og samfundsudviklingen.

Over de seneste århundrede år er både mænd og kvinder blevet højere og tungere, men der er kønsforskelle. En ny international undersøgelse viser, at mænd i gennemsnit er vokset mere end dobbelt så meget som kvinder – både i højde og vægt.

Undersøgelsen er baseret på data fra mere end 100.000 personer i 69 lande. Forskerne har sammenlignet udviklingen i højde og vægt med tal fra Verdenssundhedsorganisationen og FN’s Human Development Index.

Men højde siger mere om samfundsforhold, end vi måske forestiller os. For forskerholdet fandt en klar sammenhæng mellem velstand og højde. Jo mere velstand et land oplevede, jo mere steg mændenes højde.

Udviklingen hænger sammen med ulighed

I lande med høj ulighed voksede mænd og kvinder mindre – og forskellen mellem kønnene var også tydeligere her. Ifølge forskerne betyder det, at både økonomi og sundhedsforhold spiller en vigtig rolle for, hvor meget mennesker vokser.

Et af de mest interessante fund var, at udviklingen ikke kan forklares med genetiske forskelle alene. Da forskergruppen kiggede på data fra samme befolkningsgruppe, viste det sig, at mændene var vokset betragteligt mere end kvinderne – selv i samme befolkningsgruppe.

Høje mænd er attraktive

Forsker og medforfatter Lewis Halsey mener, at en del af forklaringen ligger i, hvordan kvinder selekterer blandt en gruppe af mænd. Ifølge ham har kvinder i mange kulturer en præference for høje mænd. Det kan have betydet, at højere mænd har haft større succes i forhold til at finde en partner og få børn. Kvinders højde har omvendt ikke haft samme betydning for mænds valg.

Mænd er mere sårbare over for miljøet

En anden forklaring er, at mænd har større energibehov, fordi deres kroppe typisk er større og mere muskuløse. Det gør dem mere følsomme over for dårlige levevilkår. Hvis der er sygdom, dårlig ernæring eller andre belastninger, bliver mænds vækst mere påvirket end kvinders.

Højde som indikator for folkesundhed

Forskerne peger på, at mænds højde – og forskellen mellem kønnene – kan bruges som en indikator for befolkningens sundhed. Jo bedre forhold, jo højere bliver mændene, og jo mindre bliver forskellen mellem mænd og kvinder. Det gør højde til en nyttig biologisk markør, når man vil følge udviklingen i folkesundhed over tid.

Redaktionen
Redaktionen
Nordic Insider er dit medie for livsstil, trends, tech, politik, ure og alt det, der definerer det gode liv i Norden. Vi går bag facaden og dykker ned i de historier, personer og bevægelser, der former fremtiden – fra luksus og innovation til samfund og kultur. Skriv til os på hello@nordicinsider.dk

Husk også at læse...

FLERE ARTIKLER GRATIS TIL DIG

HUSK AT LÆSE