onsdag, 2. april 2025

NYESTE ARTIKLER

Annonce: spot_img

HAR DU LÆST?

Annonce: spot_img

Ny teknik kan afsløre kræft på bare 5 sekunder

Dansk forskning kombinerer lys og kunstig intelligens for at gøre afsløre kræft hurtigere og mere præcise.

Fremtidens kræftdiagnose kan se meget anderledes ud i fremtiden end i dag. Forskere fra Syddansk Universitet har udviklet en ny metode, der bruger lys og kunstig intelligens til at afsløre kræft langt hurtigere end i dag.

I stedet for at sende en biopsi til laboratoriet og vente dagevis på svar, kan en vævsprøve fremover analyseres på få sekunder. Det sker ved hjælp af en ny teknologi, der kombinerer nanoteknologi, optiske overflader og AI. Projektet, som hedder OPTIPATH. Den nye metode har allerede modtaget EU-støtte og fået stor international opmærksomhed.

Professor Sergey I. Bozhevolnyi fra Syddansk Universitet leder forskerholdet bag den nye metode. Han forklarer, at systemet gør det muligt at opdage sygdomme som kræft og Alzheimers, før symptomerne opstår.

Lys afslører tidlige sygdomstegn

Teknologien måler, hvordan lys bliver reflekteret og polariseret, når det rammer biologisk væv. Kræftceller ændrer vævets optiske egenskaber, og det kan afsløres ved at måle lysets reaktion i op til syv dimensioner.

Det lyder avanceret, men pointen er enkel: Hvis vævet reagerer unormalt på lyset, kan det være tegn på sygdom. Teknologien er allerede testet i laboratoriet og har vist sig at kunne genkende ændringer, som ikke er synlige på traditionelle scanninger.

Bozhevolnyi siger, at formålet er klart: “Vi arbejder på, at en simpel lysstråle kan afsløre kræft, før sygdommen når at sprede sig.”

Skal kunne bruges af læger og sygeplejersker

I dag er det almindeligt, at læger og patienter venter uger på svar fra en kræftbiopsi. Med den nye metode kan en prøve analyseres straks. Ifølge forskerne kan teknologien i fremtiden bruges direkte af praktiserende læger og sygeplejersker uden behov for at sende prøver videre.

“Det vil kunne betyde, at en praktiserende læge kan stille en præcis diagnose uden at skulle vente på laboratoriet,” siger Bozhevolnyi.

OPTIPATH-teknologien er stadig under udvikling, men målet er at gøre løsningen bærbar og tilgængelig på verdensplan. Projektet er et samarbejde mellem SDU og flere europæiske universiteter og virksomheder. Blandt andet står den danske virksomhed NIL Technology for at udvikle enhederne til praktisk brug.

Millionstøtte og europæisk opbakning

Projektet har fået støtte fra EU’s EIC Pathfinder-program. Det er en pulje, som støtter teknologier, der har potentiale til at ændre verden. Ud af over 1.100 ansøgninger blev OPTIPATH udvalgt som ét af blot 45 projekter, der fik støtte.

Samarbejdspartnere inkluderer forskningsinstitutioner i Norge, Finland og Storbritannien. Her arbejder eksperter med at forbedre den kunstige intelligens, der skal analysere data fra lysmålingerne.

Bozhevolnyi er optimistisk: “Når en teknologi er god nok, finder den sin vej ind i systemet.”

Forskerholdet justerer lige nu på teknologien, så den kan blive klar til blive integreret i sundhedsvæsenet. Det kan dog tage lidt tid, men forskerholdet håber, at teknologien i fremtiden vil gøre kræftdiagnoser både hurtigere og mere præcise.

Redaktionen
Redaktionen
Nordic Insider er dit medie for livsstil, trends, tech, politik, ure og alt det, der definerer det gode liv i Norden. Vi går bag facaden og dykker ned i de historier, personer og bevægelser, der former fremtiden – fra luksus og innovation til samfund og kultur. Skriv til os på hello@nordicinsider.dk

Husk også at læse...

FLERE ARTIKLER GRATIS TIL DIG

HUSK AT LÆSE