Ure, idéer og udholdenhed: Iværksætterne bag Ditur deler erfaringer om fokus, samarbejde og passion i rejsen fra barndomsværelse til stor forretning.
Da tvillingebrødrene Mikkel og Kasper Dissing begyndte deres iværksætterrejse havde de kun 25.000 kroner, et kontor på deres værelse og en idé om at skabe noget selv.
I dag har Ditur over 100 ansatte og en omsætning, der har rundet 200 millioner kroner. Men vejen dertil har ikke været uden bump. Erfaringer fra både succes og fejl har formet deres tilgang til forretning.
I begyndelsen kastede de sig over flere projekter på én gang. Blandt andet vin, telemarketing og e-handel. Først senere besluttede de sig for at fokusere på ure og bygge ét brand op.
At vælge ét fokus frem for mange blev afgørende for, at idéen kunne udvikle sig. De opdagede, at det var svært at lykkes med flere projekter på én gang, når ressourcerne var få.
Begge havde tidligt en ambition om at blive iværksættere. Drømmen var økonomisk frihed og friheden til at bestemme selv. Men det viste sig, at vilje og idéer ikke var nok.
Iværksætteri kræver mere end én idé
Samarbejdet mellem de to brødre blev en styrke. Selvom de ofte var uenige, blev forskellene mellem dem et vigtigt element i udviklingen af virksomheden.
De fremhæver, at det var afgørende at kunne udfordre hinanden. I stedet for at undgå konflikter lærte de at bruge uenigheder som brændstof til beslutninger.
Med tiden fik de brug for flere hænder. I begyndelsen ansatte de folk, der lignede dem selv. Men de erfarede hurtigt, at et velfungerende team kræver forskellige typer.
Det betød, at de begyndte at ansætte medarbejdere med andre styrker end deres egne. På den måde fik de mere struktur og bedre samarbejde i hverdagen.
Selvom tempo og iværksætterånd stadig er en del af virksomheden, er det ikke længere den eneste drivkraft.
Passionen holder motivationen oppe
En vigtig lærestreg for brødrene har været at forstå betydningen af passion. Ikke kun for idéen, men for det produkt og den proces, de arbejder med.
De understreger, at det er nemmere at holde fast, når man har en oprigtig interesse for det, man sælger.
Når der opstår tvivl, er det passionen, der får én til at blive ved. Det er sjældent nok at have en god forretningsidé, hvis man ikke har lyst til at arbejde med den hver dag.
Begge peger på, at det var deres interesse for ure, der holdt dem motiverede, da udviklingen gik langsomt.
Det gjorde det lettere at tage de mange små skridt, der har ført dem til en position blandt Danmarks største urforhandlere.
Ikke alle ideer bliver til noget – og det er i orden
I dag ved de, at mange projekter ikke når længere end idéfasen. Det har de selv oplevet. Men det er en del af rejsen, hvis man vil være iværksætter.
De opfordrer nye iværksættere til at tage opstarten alvorligt. At give sig selv tid og rum til at lære undervejs.
Der findes ikke én opskrift på succes, men ifølge brødrene kan fokus, samarbejde og vedholdenhed gøre en stor forskel.
Deres erfaring viser, at mange starter med ambitionen om frihed, men ender med at finde værdi i processen og det daglige arbejde.