1000-kronesedler og ældre sedler bliver ugyldige den 31. maj – sedler for milliarder er stadig i omløb.
Nationalbanken minder nu danskerne om at få afleveret 1000-kronesedler og andre ældre sedler, før de mister deres værdi. Fristen nærmer sig, og der er stadig mange kontanter i omløb.
Siden det blev offentliggjort, at 1000-kronesedler og ældre seddelserier vil blive ugyldige, har danskerne indleveret gamle kontanter for 20,6 milliarder kroner. Alligevel ligger der stadig sedler for omkring 4,6 milliarder kroner rundt omkring i landet.
Nationalbanken har derfor lanceret en ny kampagne, som skal få endnu flere til at reagere, før fristen udløber den 31. maj 2025. Formålet er at undgå, at folk står tilbage med ubrugelige pengesedler.
Milliarder mangler stadig at blive afleveret
Ifølge Camilla Penn, der er chef for Sekretariat, Kommunikation og Strategi i Nationalbanken, er der stadig mange, som ikke har indleveret deres gamle sedler:
“Det er vigtigt for os at få så mange sedler ind i tide, som det kan lade sig gøre, så udfasningen af sedlerne bliver så gnidningsfri som muligt for borgerne,” fortæller hun.
På trods af at over 90 procent af danskerne ved, at 1000-kronesedlerne bliver ugyldige, og over 80 procent kender til udløbet af de ældre seddelserier, forventer Nationalbanken, at omkring 3 milliarder kroner ikke bliver afleveret i tide.
Sådan afleverer du dine gamle sedler
De berørte sedler kan bruges som betalingsmiddel frem til 31. maj 2025. Herefter vil det kun være muligt at indløse dem på Nationalbankens tre indleveringssteder i Aarhus, Odense og København – og kun frem til 31. maj 2026.
Privatpersoner kan stadig få op til 5.000 kroner udbetalt kontant. For større beløb skal pengene overføres til en bankkonto. Der kræves gyldig legitimation og en udfyldt indleveringsblanket.
Blanketten og yderligere vejledning findes på nationalbanken.dk.
Kampagnen kører i april og maj og vil kunne opleves i både tv, radio, butikker, på stationer og i kommunale bygninger. Derudover samarbejder Nationalbanken med flere butikskæder og banker for at nå ud til befolkningen.
Flere sedler end forventet er allerede afleveret
Indtil nu er der afleveret gamle sedler for mere end 20 milliarder kroner. Det er langt over niveauet i lande som Tyskland og Sverige, der tidligere har gennemført lignende udfasninger.
Camilla Penn fortæller, at målet stadig er at nå så tæt på fuld indlevering som muligt – også selvom en del sedler sandsynligvis aldrig vil komme tilbage, fordi de er gået tabt eller gemmes som minder.
Nationalbanken opfordrer nu alle danskere til at tjekke lommer, skuffer og gamle sparegrise for de sidste 1000-kronesedler og få dem afleveret, inden det er for sent.